Det du ser här är en av sommarens stora nyheter

Publisert:
Arbetet med de nya lösningarna på kraftverket i Fosstveit ska vara färdigt under hösten.
Arbetet som utförs här nu kommer förhindra att ål och annan fisk mals ner och dör i turbinerna på kraftverket, säger Werner Grov i Storelva älvägarlag. Foto: Stein Kåre Kristiansen.

Artikeln är hämtad från webbplatsen Tvedestrandposten

Skriven av: Stein Kåre Kristiansen 2023-07-09

Det har varit mycket bråk kring kraftverket i Fosstveit i Tvedestrand kommun genom åren.

Inte minst har miljöorganisationer och andra varit upptagna med att protestera mot att en stor mängd lax, öringar, och ål har hackats i bitar och dött i kraftverkets turbiner.

Så sent som förra året polisanmäldes kraftverket för de skador som drabbat ål och annan fisk i vattendraget. Anmälan lades ner av polisen.

Werner Grov håller en kapad ål.
Slipper detta i fortsättningen: Werner Grov har plockat mycket kapad ål i Vegår sportfiskeklubb. Han är en av alla personer som reagerat på att fisk dör i turbinerna, och att detta pågått under så många år. Arkivfoto

– Men det som sker vid kraftverket nu är en av sommarens goda nyheter. Ägarna av kraftverket, Småkraft AS, förtjänar beröm för det, säger Werner Grov.

– Det arbete som för närvarande pågår på dammen och kraftverket kommer att leda till att fisken inte längre hackas sönder av turbinerna. Jag har stor tilltro på den valda lösningen, säger Grov.

– Äntligen får vi ett system på plats som fungerar, fortsätter han.

Utveckling vid Tvedestrand damm
Arbetet med de nya lösningarna på kraftverket i Fosstveit ska vara färdigt under hösten.

– Samtidigt är det som ska ske vid Hammerdammen spännande. Även kommunikationen med Knut Aall är god. I det hela taget ser utvecklingen lovande ut för hela Storelva nu, fastslår Grov.

– Men det kan vara bra att uppmärksamma att vattenståndet i älven nedanför Fosstveit under vissa perioder kommer att vara ganska lågt. Det gäller medan arbetet pågår fram till vecka 28, och därefter kommer arbetena att återupptas under sommaren igen. Allt ska vara på plats någon gång under hösten, säger Grov.

SENASTE INLÄGGET

Småkraft firar Landslagjubileet 2024!

Småkraft får högsta hållbarhetsbetyg för fjärde året i rad

Småkraft samlade in 50 miljoner euro till investeringar i förnybar energi

Kraftverk under utveckling

Småkraft levererade bra första halvåret och bygger 24 nya kraftverk