En kraftkvinna från Småkraft

Awin Ibrahim

Awin kom till Norge från Kurdistan i Nordirak för sex år sedan. Med en kandidatexamen inom teknik och elektronik från hemlandet var Awin snabbt redo för arbetsmässiga utmaningar i Norge. Awin har alltid tyckt om att arbeta och jobbade vid sidan av studierna i Kurdistan. Hos Småkraft samlar hon in data och övervakar kraftproduktionen.

– Det här jobbet passar mig perfekt! Arbetstiderna är bra och jag tycker om arbetsuppgifterna. Dessutom har jag väldigt trevliga kollegor som hjälper mig. Inlärningskurvan har varit brant sedan starten för ett halvår sedan. Även om jag lärt mig mycket norska kan språket ibland vara en riktig utmaning, men kollegorna har alltid tid att förklara så att jag förstår, berättar Awin.

Skillnader på kraftverk i Norge och Kurdistan

Kurdistan är ett bergigt område med fyra säsonger, precis som Norge. Landområdet har två stora kraftverk och Awin besökte dem båda som student. Hon har även besökt några av Småkrafts egna kraftverk och säger att skillnaden på kraftverken där och här är stor. – I Kurdistan är kraftverken stora och det är inte samma fokus på säkerhet som i Norge. Hon berättar att det på väggen på ena kraftverket i Kurdistan hängde bilder på alla som mist livet på kraftverket.

– Det var en kontrast att besöka Småkrafts kraftverk i Norge. De var små, helt nya, mysiga och med högt fokus på HMS. I Norge hämtar vi kraft från mindre älvar och antalet kraftverk är mycket större. Bara hos Småkraft har vi över 100 kraftverk!

Drömmen om fast jobb

Awin kom till Småkraft via NAV för sex månader sedan. Med tiden har arbetsuppgifterna blivit mer avancerade och hon har funnit sig till rätta. Hennes kollega Tina beskriver arbetet som Awin gör för Småkraft som viktigt. – Vi har blivit beroende av Awins arbete nu. Om inte Awin hade gjort sitt jobb hade vi förlorat pengar. Så enkelt är det. Awin ler när hon får frågan om vad hon drömmer om i framtiden. – Jag vill bli bättre på språket så att jag kan få mer ansvar och bidra ännu mer på arbetsplatsen.

Steffen på snöskor längs skogsväg.

Steffen Brenne

Driftansvarig
Småkraft AS

Julie Marthinussen

Ledare för driftcentralen
Småkraft AS
drift och service

Petter Indrøy

Övervakning av kraftproduktion
Småkraft AS

Åshild Bråten

Projektkoordinator
Småkraft AS

Knut Bøhn

Markägare
Reinli kraftverk

Tina Rasmussen

Ekonomiansvarig, kraftverk
Småkraft AS

Jan Rasdal

Markägare
Rasdalen kraftverk